Ana Sayfa Hakkımızda |  İletişim |  Site Haritası  | 
Site İçinde Ara
En son eklelen yazılar
NECMİYE SANGAN
( 26.11.2008 16:00 )
  Devamı
Şadiye(Fatma İnayet)Sangan
( 23.07.2008 18:33 )
  Devamı
AHMET CEMİL SANGAN
( 14.07.2008 14:05 )
  Devamı
BESTEKAR ŞEKERCİ NURETTİN CEMİL SANGAN
( 14.07.2008 12:42 )
  Devamı
ŞEKERCİ UDİ HAFIZ CEMİL BEY
( 14.07.2008 12:39 )
  Devamı

BESTEKAR ŞEKERCİ NURETTİN CEMİL SANGAN


Ana Sayfa Hayat Hikayeleri

1900 senesinde İstanbul Şehzadebaşı' nda dünyaya geldi. Babası Şekerci Udi Hafız Cemil Bey, annesi Fatma Aliye Hanımdır. Nurettin cemil dini atmosfer içinde büyümüş ve kısa zamanda Hafız olmuştur. İlk müzik derslerini henüz 7 yaşındayken babasından almış, ud çalmayı da babasından öğrenmiştir. Daha sonra müzik alanında kendisini yetiştirmiş, başka kimseden ders almamıştır.

Nurettin Cemil'in altı kardeşi vardır. Kardeşlerinin hiçbiri kendisi gibi müzisyen değildir. Babası onun şekercilik yapmasını istememiş orta tahsilden sonra eczacı olmasını istemiştir.

Şekerci Cemil Bey 1911 yılında Müzikayı Hümayundan emekli olduktan sonra 1912 yılında Mısır Kralı Fuat tarafından davet edilince bütün aile Mısır'a giderler. Mısır'da da bir şekerci dükkanı açarlar.1. Dünya savaşı başlar, birkaç yıl için gidilen mısır'da 25 yıllık serüven başlamış olur.


Nurettin Cemil bey tahsil hayatına Kral Fuat'ın oğlu sonradan Mısır Kralı olan Faruk ile beraber Mısır'daki Fransız mektebinde devam etmiştir. Çok kültürlü olan Cemil bey aynı zamanda bir çok yabancı dili de kendi dili kadar iyi konuşmakta idi. Fransızca, İtalyanca, İngilizce ve bütün şiveleri ile Arapça'yı çok iyi biliyordu.

16 Kasım 1928' de babasının vefatı ile aile baskısı birleşince Şekerci dükkanına geçmek mecburiyeti hasıl olmuştur. Böylece tahsil hayatı bitmiştir. 1937 yılında İstanbul'a gelene kadar Kahire' de hiç sevmediği halde şekercilik hayatına devam etmiştir.

1937 senesinde İstanbul'a geldikten sonra Kadıköy Muvakkithane Cad. N:25 te Mehmet Ali ve Nurettin Cemilzade Kardeşler adı altında bir şekerci dükkanı açmışlar, aynı caddede ikamet etmişlerdir.
Musiki çalışmalarını aralıksız devam eden Nurettin bey ilk bestesini 1940 senesinde Suz'nak makamında yapmıştır. Eylendi in'amı vuslat nazlı yar

Daha sonra 8 kasım1941 tarihinde Şadiye Sangan ile Bostancıda hayatını birleştirmiş, 5 eylül 1942 de oğlu Ahmet Cemil Sangan dünyaya gelmiştir.
Evliliğin 5. ayında Acıbadem Sarayardı Sok. N:3 numaradaki köşk satın alınmış ve bu köşkün bahçesinde her hafta Pazar sabahından başlayıp pazartesi sabahına kadar devam eden ve bütün mahalleyi müziğe doyuran toplantılar düzenlemiştir. Bu sohbetlere zamanın bütün kıymetli bestecileri ve kıymetli saz üstatlarının yanında hanendelerde katılırdı. Her hafta davetli sayısı 60dan aşağı düşmezdi, bu kıymetlerin içinde Sine Keman Nuri bey(Duyguner),Zeki Arif Ataergin, Leon Hanciyan, Şerif İçli, Burhanettin ve İzzettin Ökte, Refik Fersan, Nuri Halil Poyraz, Neveser Kökdeş, Enise Can, Fulya Akaydın, Ecz. Halil Can, Haluk Recai(Haldun Menemencioğlu), Suat Gün, Suphi Ezgi, Laika Karabey, Osman Nihat Akın, Kemal Batanay, Süleyman Erguner vardı.

Bu toplantılar iki sene kadar devam etmiştir. Nurettin beyin enfaktüs geçirmesi ve hastalığının iki sene sürmesi bu toplantıların sona ermesine sebep olmuştur.

Nurettin bey bundan sonra beste çalışmalarına hız vermiştir. Felçli olduğundan şarkılarını eşi Şadiye Sangan, Enise Can, Ecz. Halil Can ve Suat Gün notaya almışlardır. TRT repertuarında şarkıları vardır. 71 adet çeşitli makamlarda şarkı bestelemiştir. TRT de eserlerini Afitap Karacan, Nimet Ergüder, Necdet Cici seslendirmiştir. Şarkı güftelerin bir çoğunu eşi Şadiye Sangan yazmıştır. Bu meyanda bir çok talebe yetiştirmiştir. Talebelerinden bazıları; Suat Gün, Ferit Sıdal, Haluk Recai, Nuri Sesören'dir.

5 aralık 1958 çarşamba günü ani bir kalp krizi sonucunda gözlerinde kapayan Nurettin Cemil Sangan, Karaca Ahmet Mezarlığına defnedilmiştir. Nurettin Bey'in eşi Şadiye Sangal 5 aralıkj 1979 senesinde vefat etmiştir.


Alıcının emaili:



Sizin emailiniz: